Omet al contingut

Teatre, poesia i música a La Planeta aquesta tardor (Diari de Girona)

GIRONA | MARTA PALLARÈS
La Planeta és l'espai central que acollirà les activitats culturals al voltant de la XXIX edició del premi de novel·la curta Just M. Casero; tot i que com va recordar Guillem Terribas, organitzador de l'activitat, de fa uns anys l'acte inaugural es duu a terme a la biblioteca que porta el nom del periodista i polític.
Així, hi ha diverses propostes poètiques i literàries: A quatre veus reunirà Roger Costa-Pau, Pep Vila, Francesc Prat i Rosa Font, que llegiran fragments de diverses de les seves obres; Juan Luis Panero presentarà Sota el volcà de Malcolm Lowry, i a continuació es projectarà el film homònim de John Huston; i en l'espectacle d'obertura del lliurament de premis, que serà el 30 d'octubre, es llegiran textos de Boris Vian i hi haurà un "espectacle molt gamberro, en la línia de Vian" de Los Galindos. Un racó al cafè de la Granota, de Xicu Masó, farà una lectura dramatitzada de textos de Jesús Moncada.
Enguany s'han presentat 23 obres al premi; la guanyadora serà editada per Amsterdam Llibres.

Una sala petita no és sinònim d'una programació petita, ni en quantitat ni en qualitat: i un bon exemple d'això és La Planeta de Girona. I és que la tardor es presenta farcida de propostes, sobretot teatrals, però que deixen espai també per a la poesia i la literatura – emmarcades dins els actes de celebració del premi Just M. Casero – i per a la música.
Val a dir que les activitats començaran aquest mateix dissabte, amb una jornada de l'Agrupació Teatral de les Comarques de Girona, dedicada tant a professionals com a amants del teatre, i plantejada com "una gran festa del teatre", segons el director de La Planeta, Pere Puig. I és que durant el dia se succeiran les activitats, que començaran amb un curs de direcció teatral a càrrec de Jordi Prat i Coll. A les 19.00, es farà la presentació oficial de l'Associació de Dramatúrgia de les Comarques Gironines, seguida d'una taula rodona que portarà per títol L'autoria i la direcció teatral. Aquesta comptarà amb la participació del president de la nova agrupació, Pere Solés; els autors i directors Jordi Prat i Carles Mallol, i d'altres membres de l'associació. I a la nit, es representarà Stereo, del mateix Mallol; aquest és un projecte de la companyia La Soga coproduït amb el teatre Tantarantana.
Dins la programació teatral hi ha dues produccions de Mithistòrima, la productora de La Planeta. Es tracta de Novembres, del mateix Puig, i que uneix textos de Dostoievski i Lars Norén; i d'Alaska i altres deserts, tres textos de Pinter dirigits per Xicu Masó i inclosos dins Temporada Alta. Val a dir que en la programació del festival hi ha quatre propostes més amb presència gironina, com ho són Product, Alopexidin, la nova obra de la companyia Per – Versions i Al cel, d'Albertí i Comadira. A més, es programa de nou el cicle de teatre independent emmarcat dins la programació de Fires de Sant Narcís.
La música estarà representada per dues propostes integrades dins el festival de Jazz de Girona: els concerts de Clics, guanyadors del concurs Fringe, i el projecte del reconegut David Mengual.

Enllaç de la notícia al Diari de Girona