Omet al contingut

ara.cat – “Arriba ‘La gatera’, de Muriel Villanueva, últim premi Just M. Casero “

ara.cat – ara llegim – 19/01/2012

Arriba ‘La gatera’, de Muriel Villanueva, últim premi Just M. Casero

La novel·la narra un any en la vida d’una noia que viu un “renaixement” en perdre la família i heretar dos pisos interconnectats, que esdevenen escenari i metàfora del relat

L'escriptora i professora d'escriptura Muriel Villanueva

L’escriptora i professora d’escriptura Muriel Villanueva

L’escriptora Murel Villanueva i Perarnau ha presentat aquest dijous La Gatera, l’obra guanyadora de l’última edició del Premi Just M. Casero de novel·la breu, que organitza la Llibreria 22 de Girona. La decisió del jurat va ser unànime, i encara avui, l’editora d’Amsterdam Llibres, Marina Penalva, i el propietari de la llibreria, Guillem Terribas, s’han desfet en elogis cap a “la millor que ha vist el jurat en els últims anys”. La Gatera narra un any en la vida d’una noia que viu un “renaixement” en perdre la seva família i heretar dos pisos interconnectats, que esdevenen escenari i metàfora del relat; metàfora de ‘frontera’, un concepte que apareix com a element clau de l’obra. La Gatera és una novel·la “escrita des del llindar”, s’explica a la contraportada d’aquesta obra de Muriel Villanueva. I així ho ha defensat la seva autora, l’editora del llibre i tmbé el propietari de la Llibreria 22, Guillem Terribas, en la presentació pública del llibre.

La frontera física que separa els dos pisos heretats per la protagonista, i que tan sols uneix una gatera oberta en una paret limítrof és només un dels llindars als què fa referència la sinopsi de l’obra. La frontera entre el passat i el present, entre la vida i la mort, entre la ficció i la realitat, són els altres diàlegs que s’estableixen a la novel·la.

Un text amb què, a més, Villanueva també ha traspassat una frontera personal: la de l’escriptura. Tal i com ha exposat aquest dijous, l’escriptora “ha fet un salt important” en la seva trajectòria literària, ja que es va “atrevir a fer alguna cosa més” estilísticament. “Em vaig carregar una sèrie de coses (narratives)”, fugint del mètode que ella mateixa ensenya a l’Escola d’Escriptura.

Un títol molt destacat

Pocs mesos després d’endur-se el XXXI Premi Just M. Casero, editora i representant del jurat reiteren que ‘La Gatera’ és possiblement l’obra de més nivell presentada en els darrers anys del guardó. A més, el seu reconeixement forma part d’una tendència força intrínseca d’aquests guardons, que com s’ha encarregat de recordar l’editora d’Amsterdam Llibres, Marina Penalva, passa per premiar autors amb “veus narratives potents”.

Villanueva ha agraït els molts elogis rebuts, i ha admès que publicar en aquesta editorial li “obre portes” en l’àmbit professional, per bé que l’escriptora ja havia publicat fins el moment tres altres títols. A més, l’escriptora ha abonat la tesi de Terribas segons la qual el Premi Just M. Casero és un guardó “net”, i considerat entre la crítica literària i el conjunt del sector com un certamen “just”, quant al criteri estrictament literari del jurat.