Omet al contingut

El premi Casero recordarà aquest any els desapareguts Juan Luis Panero i Tom Sharpe

Els actes del premi literari Just M. Casero tindran aquest any cert aire d’homenatge. Juan Luis Panero i Tom Sharpe, dos autors morts durant el darrer any, gironins d’adopció però l’àmbit literari dels quals ha traspassat totes les fronteres, en seran els protagonistes. I ho serà el també desaparegut Miquel Pairolí, gironí de Quart en aquest cas, i amb una obra així mateix immortal.

Els actes de la XXI Proposta de Poesia i del XXXIII Premi Just M. Casero seran totalment gratuïts i van ser presentats ahir. Entre ells destaquen l’homenatge al poeta Juan Luis Panero -mort el passat 16 de setembre- durant l’acte de lliurament del Premi Just M. Casero, el dia 30 d’octubre. Així mateix hi haurà diversos recitals poètics i la projecció del documental Els últims dies de Tom Sharpe a la Costa Brava. L’autor britànic va morir el 6 de juny a Llafranc, localitat on residia des de feia anys.

Un habitual al premi Casero

El 30 d’octubre, la Sala La Planeta acollirà com a prèvia dels lliuraments dels Casero una lectura d’homenatge al poeta Juan Luis Panero, mort als 71 anys, a càrrec de diverses persones que el van conèixer. Panero va participar moltes vegades en la Proposta de Poesia del Casero recitant els seus poemes i llegint l’obra d’altres autors com Joan Vinyoli, Luis Cernuda o Malcolm Lowry. A final de la lectura es farà públic el veredicte de l’edició d’aquest any del premi de novel·la curta en llengua catalana, dotat amb 2.200 euros i la publicació a Empúries.

Uns dies després, el 2 de novembre, i també a La Planeta, es projectarà el documental Els últims dies de Tom Sharpe a la Costa Brava, amb el qual Marc Faro, Miquel A?ngel Navajas i Anna Teixidor van guanyar el Premi de comunicació local Carles Rahola.

De tota manera, els actes que solen acompanyar el Casero s’iniciaran el 28 d’octubre, també amb l’homenatge a un autor desaparegut, Miquel Pairolí, amb la representació de “19 d’octubre”. Es tracta d’una història reinventada per Francesc Ten, en forma de diàleg teatral, a partir d’un retrobament que Miquel Pairolí explica en el dietari Octubre, l’últim llibre que va publicar. La lectura dramatitzada de 19 d’octubre serà dirigida per Cristina Cervià, i hi intervindran ella mateixa, l’actriu Georgina Asín, i els actors Xicu Masó i David Planas.

Pel que respecta a les propostes poètiques -sempre a La Planeta i sembre gratuïtes-, el 29 d’octubre Pau Alabajos ret homenatge a Vicent Andrés Estellés en el vintè aniversari de la seva mort amb l’espectacle-disc Pau Alabajos diu “Mural del País Valencià. Acompanyat només d’un un piano, amb musica de Chopin, Beethoven i Schubert, Alabajos recitarà una quinzena de poemes del poeta de Burjassot. El Mural, inspirat en el Canto General de Neruda, repassa moments socials i polítics rellevants de la història recent.

El mateix dia Sebastià Alzamora presentarà la novel·la Dos amics de vint anys basada en la història real de Salvador Espriu i Bartomeu Roselló-Porcel. Durant la presentació hi haurà així mateix una lectura de poemes.

El 31 d’octubre tindrà lloc per part de Sílvia Bel el recital de poesia “Maleïts poetes”, entre els quals hi haurà Baudelaire, Verdaguer, Blai Bonet, Miquel Bauçà, Eudald Puig, J.M. Fonollosa, Nicanor Parra, Sylvia Plath, Ezra Pound, Georg Trakl, Carlos Edmundo de Ory, Ingebor Bachman, Antonin Artaud, Emily Dickinson, i Josep Palau i Fabre.

L’1 de novembre, Josep Pedrals, un dels renovadors i dinamitzadors de la poesia catalana actual recitarà els seus propis poemes.

Font: Diari de Girona | A.S.