Omet al contingut

Acta dels premis de la 36a edició

VEREDICTE 36è PREMI DE NOVEL·LA CURTA JUST M. CASERO

Reunit el jurat del 36è Premi de Novel·la Curta Just M. Casero, convocat per la Llibreria 22, format per Mita Casacuberta, Josep M. Fonalleras, Imma Merino, Vicenç Pagès, Eva Vázquez i Guillem Terribas, com a secretari sense vot, després de considerar les 21 obres presentades s’ajusten a les bases, el jurat en una primera votació, valora les següents obres: Inhòspita, de Marc Parera; Mudances, de Maria Gallimaire (psd.); Els dies robats, de Dolors Borau; Morro Moll, de Josep Agustí; El veler magenta, de György Korin (psd.); Ésser llunàtics, de Setze Jutges (psd.); L’home que sabia nedar, de Nesrani (psd.); Cobriu-vos de glòria, de Triatam; El cruixir de les pedres sots les sabates, de M. Catarineu (psd.).

En una segona votació, passen les següents obres: Mudances, de Maria Gallimaire (psd.); Els dies robats, de Dolors Borau; El veler magenta, de György Korin (psd.); Cobriu-vos de glòria, de Triatam. Finalment i per majoria queda guanyadora del 36è Premi de Novel·la Curta Just M. Casero l’obra El veler magenta, de György Korin1(psd.), queda finalista: Mudances,de Maria Gallimaire2 (psd.).

1 György Korin és pseudònim de Jaume Puig.
2 Maria Gallimaire és pseudònim de Gemma Sardà.

El jurat del Premi Just Manuel Casero, en la seva 36a edició, ha valorat la qualitat de molts dels textos presentats.

Sobre l’obra guanyadora, El veler magenta, el jurat ha comentat:
“El títol de la novel·la fa referència a un segell rar – únic al món – que és molt ben valorat en l’entorn filatèlic, és a dir, molt valuós. Tant, que la seva percaça esdevé el motiu principal de la narració, amb l’aparició de personatges foscos que conformen una intriga molt ben resolta amb un llenguatge estructurat, de frases felices i observacions pertinents. Una ficció de debò, fresca i llegidora, que pivota al voltant d’un home d’uns seixanta anys – l’Abel -, solitari i més aviat deprimit per la seva viudetat, que observa el seu univers amb una barreja de distància i displicència, fins que es veu embolicat en una trama que també esquitxa la seva filla, instal·lada a Nova York.”

De l’obra finalista, Mudances, el jurat explica:
“La repetició de la quotidianitat i la progressiva, subtil, introducció de les vides d’un home gran – acabat de separar – i d’una noia jove – que també tasta la soledat després que els amics han abandonat el pis que compartien – fan de la novel·la un retrat de dues generacions que acaben coincidint en un poble – un espai reduït – gràcies a l’atzar i a l’intercanvi involuntari de les capses, amb les seves pertinences, que s’han endut a aquest “exili”. L’ambient del poble i la consciència d’estar sols (en una mena de parèntesi vital dels dos protagonistes) menen la novel·la cap a la introspecció, amb l’aparició de punts en comú: la relació amb les mares, els accidents patits…. Al final, l’epíleg – amb un gir narratiu inesperat – permet una contemplació diferent de tot l’entramat narratiu.”

El primer premi està dotat amb 2.200 €, una escultura de Quim Corominas, i la publicació de l’obra a l’Editorial Empúries. El segon premi té una dotació de 600 € i la Llibreria 22 es reserva l’autorització i condicions per la publicació de l’obra durant un any. L’obra guanyadora del 36è Premi de Novel·la Curta Just M. Casero, El veler magenta de Jaume Puig, serà publicada a primers de l’any vinent a l’Editorial Empúries.

Jaume Puig (Blanes, 1962), escriptor i advocat català. Va ser patró fundador de la Fundació Àngel Planells dedicada a l’obra d’aquest pintor cadaquesenc amb seu a Blanes, on s’exhibien exposicions temporals de diferents artistes. També va ser músic de cobla durant deu anys (1969-1979). Apassionat per la literatura, va iniciar la seva faceta com a escriptor amb la publicació el 2011 de la seva primera novel·la. Momssen té com a escenari el crim organitzat rus, el blanqueig de capitals, les mentides sobre el terrorisme islamista i la corrupció política. També ha col·laborat a la revista literària El llop ferotge.

Gemma Sardà Llavina (Barcelona, 1967), finalista del 36è Premi de Novel·la Curta Just M. Casero va estudiar Filologia Catalana a la Universitat de Barcelona. Des del 1996 treballa a la secció d’Edició de La Vanguardia fent tasques de correcció i traducció. És
coautora amb Manuela de Madre de Vitalidad crònica. Convivir con la fibromialgia (Editorial Planeta, 2005) i de la novel·la La veu del Cyrano (Empúries, 2016) finalista del Premi Just M. Casero 2015.

Girona 30 d’octubre de 2016

 

Descarregar en format PDF