Vés al contingut

Acta de la 35 edició 2015

VEREDICTE 35è PREMI DE NOVEL·LA CURTA JUST M. CASERO

Reunit el jurat del 35è Premi de Novel·la Curta Just M. Casero, convocat per la Llibreria 22, format per Mita Casacuberta, Josep M. Fonalleras, Imma Merino, Vicenç Pagès, Eva Vázquez i Guillem Terribas, com a secretari sense vot. Després de considerar les 31 obres presentades s’ajusten a les bases, el jurat en una primera votació, valora les següents obres: Verge en gai Saber d’Anna Carreras, La felicitat d’un pollastre a l’ast de F. Soldado ()psd.), L’últim vampir d’Esteve Llitrà Virgili, La Flama d’Or de Màrius Blàvia, En Garp segon el món d’ Udeis (psd.), Violent Ànimes d’Ada Fuet (psd.), Luxúria de Rubrica (psd.), La veu silenciada de Mercè Carbó, La veu del Cyrano de Gemma Sardà, Carrer Carretes de Jordi Quer, Un retorn estrany de Berta Goliu, L’home que era un món de colors de Josep Masanés, Un dissabte qualsevol de Lori Plana (psd.), Blat de J.P. (psd.) La necessitat d’un mur de Carles Pérez, Tota aquesta estridència de Diana Sora (psd.) Els mutilats d’Albert Tarrés , Adéus de Marta Grau.

En una segona votació, passen les següents obres: Verge en gai Saber d’Anna Carreras, La Flama d’Or de Màrius Blàvia, En Garp segon el món d’ Udeis (psd.), Luxúria de Rubrica (psd.), La veu del Cyrano de Gemma Sardà, Un dissabte qualsevol de Lori Plana (psd.), Blat de J.P. (psd.), Tota aquesta estridència de Diana Sora (psd.), Adéus de Marta Grau.

En una tercera votació queden les següents obres: La Flama d’Or de Màrius Blàvia, En Garp segon el món d’ Udeis (psd.), Luxúria de Rubrica (psd.), La veu del Cyrano de Gemma Sardà, Blat de J.P. (psd.), Tota aquesta estridència de Diana Sora (psd.) .

Finalment i per unanimitat queda guanyadora del 35è Premi de Novel·la Curta Just M. Casero l’obra: Blat de J.P* (psd.), queda finalista: La veu de Cyrano de Gemma Sardà.

*J.P és pseudònim de Josep M. Pagès

Valoracions del jurat del 35è Premi Just M. Casero

El jurat del premi Just Manuel Casero, en la seva 35a edició, ha valorat l’alta qualitat de molts dels textos presentats, de manera que han arribat a la final quatre obres. Tot i això, n’ha destacat una per damunt de les altres, per unanimitat, perquè representa un esforç literari notabilíssim que ajunta, amb un entramat apassionant, dos temps històrics diferents (l’actualitat i la guerra civil) per tal de configurar el retrat de dos individus amb unes vides que tendeixen a una estranya convergència, un diàleg constant a través del temps i l’espai.

“Blat és una novel·la en la qual ressonen les veus literàries d’un Bauçà enigmàtic o d’una íntima Rodoreda, un autèntic ‘tour de force’ narratiu que enganxa el lector per la lenta acumulació de materials que acaben confluint en un final memorable que dóna sentit a l’estructura amb una reflexió moral a l’entorn de la presència de l’altre. Els dos personatges de la història viuen en una determinada frontera. El ‘blat’ del títol apareix al llarg de tota la narració, com a presència i com a metàfora: ‘Per què vols veure el blat? El blat és sempre tremolós i llunyà, i evoca sempre una altra cosa. Si vols veure el blat, busca les roselles. És l’única manera’. Aproximacions laterals, doncs, que configuren una història vasta, extensa i profunda, que alhora es concentra en poques pàgines amb un llenguatge corprenedor i d’una precisa alenada poètica.

En ‘La veu del Cyrano’ – la finalista – hi ha, de fet, tres veus. La Lola Font és la vídua d’un famós actor – Quim Pruna – que ha mort per culpa d’un accident ridícul. La Nora Pruna és la filla de tots dos. Les confessions de l’una i l’altra es van alternant per oferir-nos tant el retrat de l’absent com el de les dues dones, enfrontades a una situació dramàtica. La tercera veu és la de l’actor, que estava preparant l’estrena del Cyrano de Bergerac i que és una coneguda figura de l’escena. En ser també actor de doblatge, la seva veu (ara sense cos) segueix ressonant en les vides de la dona i la filla. Una absència que es fa dolorosament present. Tot i això, ‘La veu del Cyrano’ també té trets de comèdia, tant per la desimboltura del llenguatge com per la fluïdesa de la narració i l’actitud de les protagonistes davant la vida i la mort. L’accident que provoca la mort de l’actor és tragicòmic, i en la novel·la funciona com a desencadenant també del final.”

El primer premi està dotat amb 2.200 €, una escultura de Joan Mateu, i la publicació de l’obra a l’Editorial Empúries. El segon premi té una dotació de 600 € i la Llibreria 22 es reserva l’autorització i condicions per la publicació de l’obra durant un any. L’obra guanyadora del 35è Premi de Novel·la Curta Just M. Casero, “Blat” de Josep M. Pagès, serà publicada a primers de l’any vinent a l’Editorial Empúries.

Josep Maria Pagès i Escolà (El Poal, Lleida, 1976), flamant guanyador del 35è Premi de Novel·la Curta Just M. Casero és corrector des de fa quinze anys a la impremta  lleidatana Arts Gràfiques Bobalà. Després d’obtenir guardons en concursos de relats, el 2012 va publicar en un llibre col·lectiu L’habitació de les mans, X Premi Romà Comamala de narrativa breu de l’Ajuntament de Vilabella. Blat és la seva primera novel·la.

Gemma Sardà Llavina (Barcelona, 1967), finalista del 35è Premi de Novel·la Curta Just M. Casero va estudiar Filologia Catalana a la Universitat de Barcelona. Des del 1996 treballa a la secció d’Edició de ‘La Vanguardia’ fent tasques de correcció i traducció. És coautora amb Manuela de Madre de ‘Vitalidad crònica. Convivir con la fibromialgia’ (Editorial Planeta, 2005).

Girona 30 d’octubre de 2015

Descarregar en format PDF