Vés al contingut

2021 – 41a edició

guanyador 41 premi casero 2021 daniel cid moragas

Guanyador: Daniel Cid Moragas

“L’espai d’un instant”

 

Finalista: Òscar Palazón

“Tractat d’anatomia”

guanyador 41 premi casero 2021 daniel cid moragas   40 premi casero 2021 finalista oscar palazon

 

Fotos de la 41a edició

Acta de la 41a edició

Girona, 30 d’octubre de 2021

VEREDICTE 41è PREMI DE NOVEL·LA CURTA JUST M. CASERO

Reunit el jurat del 41è Premi de Novel·la Curta Just M. Casero, convocat per la Llibreria 22, format per Mita Casacuberta, Josep M. Fonalleras, Imma Merino, Vicenç Pagès, Eva Vázquez i Jordi Gispert que actua com a secretari sense vot, després d’una primera lectura de les 33 obres presentades decideixen excloure de la votació l’obra. El millor viatge de tots, perquè no s’ajusta a les bases. El jurat considera que les següents obres passen a una segona valoració: Monstres que moren, Josep Masanés Nogués; Tractat d’anatomia, Andreas Vesalius (pseudònim); El llapis vermell, Lars Müller (pseudònim); L’espai d’un instant, Josep Hongarès (pseudònim); Vint-i-vuit cartes, Esther Vila Girona; Tres Cementiris, Blanca Gregori (pseudònim); Camí Camió Camionera, Ascen Capel Cilla; Massa Tard, Gass Gass (pseudònim); Inèdites, Josafat (pseudònim); Timeout, Pep Metge (pseudònim); Tots els altres noms, Pizzicato (pseudònim); Les cinc ciutats d’Ul-dry’ak, Roger Coch Elias i L’intermitent, ics (pseudònim);

Analitzades aquestes obres, el jurat decideix que passen a la tercera valoració les obres: Tractat d’anatomia, Andreas Vesalius (pseudònim); El llapis vermell, Lars Müller (pseudònim); L’espai d’un instant, Josep Hongarès (pseudònim); Massa Tard, Gass Gass (pseudònim); Inèdites, Josafat (pseudònim); Timeout, Pep Metge (pseudònim); Tots els altres noms, Pizzicato (pseudònim) i Les cinc ciutats d’Ul-dry’ak, Roger Coch Elias.

A la tercera valoració el jurat decideix que les dues obres que passen a la final són Tractat d’anatomia, Andreas Vesalius (pseudònim); L’espai d’un instant, Josep Hongarès (pseudònim); Massa Tard, Gass Gass (pseudònim) i Les cinc ciutats d’Ul-dry’ak, Roger Coch Elias.

Finalment el jurat decideix, per majoria, que la guanyadora del 41è Premi de Novel·la Curta Just M. Casero és:
L’espai d’un instant, Josep Hongarès (pseudònim),
quedant finalista l’obra:
Tractat d’anatomia, Andreas Vesalius (pseudònim).

Obertes les pliques, el pseudònim Josep Hongarès correspon a Daniel Cid Moragas i el pseudònim Andreas Vesalius, a Òscar Palazón.

Valoracions del jurat del 41è Premi Just M. Casero

El jurat del Premi Just Manuel Casero, en la seva 41a edició, ha volgut destacar la qualitat de moltes de les obres que s’han presentat aquest any.

Pels membres del Jurat, l’obra L’espai d’un instant, explica, a partir no pas de manera cronològica o concentrada, sinó feta de fragments agrupats per conceptes, per idees, per perfums i sensacions, l’evolució vital d’un personatge que passa per Barcelona, Mallorca, Itàlia i Nova York, i torna a Barcelona i que recupera la seva història no pas cronològicament, sinó a partir d’instants, de moments que el lector llegeix agrupats. És formalment atrevida, amb una barreja de prosa funcional i alhora poètica que et va enganxant a mesura que llegeixes, en un espai literari assequible i també profund. El personatge va, a la fi, a la recerca d’una casa, d’un lloc on viure i on obtenir una certa estabilitat, mentre divaga, observa i anota les seves percepcions de la realitat.
Pel que fa a Tractat d’anatomia, l’obra planteja, en un espai inquietant, una mena de pavelló on viuen unes persones tancades, sotmeses a un règim carcerari, la lenta evolució cap a una tragèdia que està feta de petits detalls, amb la creació d’una atmosfera angoixant que es manté amb robustesa durant tota la narració i que va augmentant d’intensitat, a partir de les reflexions i les observacions d’una veu que parla en primera persona del plural. Es pot llegir com una metàfora del temps incert que vivim i també com una recreació de dos universos paral·lels: el de propi cops i el d’una comunitat que es regeix per le regles d’aquesta anatomia humana.

 

El podeu descarregar en format PDF